Hoop op een weg terug – een Functional Medicine aanpak voor Alzheimer

Weinig aandoeningen boezemen ons zo veel angst in als de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. We zien de afgelopen decennia een stijgend aantal mensen dat aan deze ziekte lijdt. Dit is deels het gevolg van de vergrijzing maar dit is niet de enige oorzaak. Voor een stuk is er een genetische voorbestemming, maar hoofdzakelijk levensstijl ligt aan de basis van deze aandoening.
Tot nu toe is het heersende idee dat deze ziekte niet te voorkomen is, en ook niet te behandelen. Al jaren zijn diverse grote farmaceutische bedrijven aan de slag geweest op zoek naar die ene pil die de ziekte kan genezen. Eén na één haken ze af. Ondanks miljoeneninvesteringen lukt het niet om een geneesmiddel te vinden dat meer doet dan de symptomen enkele maanden afremmen.
Dit is ook niet verwonderlijk. Dementie en cognitieve achteruitgang zijn het resultaat van een jarenlang proces dat zich gedurende decennia opbouwt alvorens symptomen zich manifesteren. Preventief werken is dan ook bijzonder belangrijk.
De Amerikaanse arts Dale Bredesen ontwikkelde de afgelopen jaren een programma waarbij hij er in slaagde om bij diverse patiënten de uitingen van de ziekte te stabiliseren en zelfs in bepaalde mate om te keren. In zijn boek “The end of Alzheimers. The First Program to Prevent and Reverse Cognitive Decline” beschrijft hij diverse – goed gedocumenteerde – gevallen van patiënten die hij behandelde met zijn protocol.
Dit protocol – reCODE genaamd (reversal of COgnitive DEcline) is een geheel van maatregelen dat er op gericht is om de verschillende mechanismen verantwoordelijk voor Alzheimers aan te pakken. Deze aanpak ligt volledig in lijn met de principes van Functional Medicine
De kern van het behandelplan is gebaseerd op voeding, levensstijl (veel beweging, stressbeheersing, voldoende slaap), supplementen, kruiden en medicatie. Dit is geen programma met een snelle mirakeloplossing maar een veelzijdige aanpak gericht op het hervinden van de mentale gezondheid in het bijzonder en de algemene gezondheid in het algemeen.
Niettegenstaande er hoopvolle resultaten zijn met patiënten die reeds door de ziekte getroffen zijn, spreekt het voor zich dat preventie het beste pad is.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow Me

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.